I fodsporene påMuseerSeværdigheder

I fodsporene på: De danske udvandrere

Gratis jord

I perioden fra 1850 til 1914 udvandrede 309.000 danskere og tog turen over Atlanten til Amerika. Det svarer til en tiendedel af den samlede danske befolkning. Masseudvandringen skyldes dels den store fattigdom mange oplevede i Danmark, og dels de mange muligheder Amerika lokkede med. Særligt var løftet om gratis jord meget tillokkende for de over 140.000 husmandsfamilier, der ingen jord ejede i Danmark, og ikke havde nogen forhåbninger om at komme til det.
I Amerika kunne man skabe sin egen lykke, og det sociale hierarki der herskede i Europa, eksisterede ikke på samme måde i den nye verden, hvor alle var lige.

Dansk aftryk

Den dag i dag kan man stadig se tegn efter de danske udvandreres indtog i Amerika. Særligt de mange danske bynavne, som Dannebrog, Dannevirke, Solvang mfl. er tydelige aftryk fra de danske immigranter. De fleste amerikanere med dansk herkomst kan findes i staterne Californien, Minnesota og Utah.

Her er 5 steder du skal se, hvis du vil følge i fodsporene på de danske udvandrere:

1. Amerika Kaj

Mange af de danske udvandrere startede deres rejse på Amerikakaj. Det var en begivenhed, når Amerika-skibene forlod København, og mange mødte op for at vinke farvel.

Til minde om de mange danskere, der emigrerede til Amerika mellem 1850 og 1950 for at starte et nyt liv, er der rejst en skulptur på Amerikakaj af den 16 årige Kristina, der står og ser drømmende ud over havet, inden hun snart skal begive sig ud på sit livs rejse. Statuen er lavet af den amerikanske billedhugger Dennis Smith, som er er oldebarn af Kristina. Kristina var en ung pige fra Vendsyssel, der i 1866 emigrerede til Utah med sine forældre, og var en blandt de ca. 17.000 danske mormoner, der udvandrede til Amerika. I brostensbelægningen rundt omkring skulpturen er der indlagt navne på andre udvandrere.
Amerikakaj
2100 København Ø

2. Ellis Island

Lige ud for Manhattens sydspids, finder man øen Ellis Island. Fra slutningen af 1800-tallet fungerede Ellis Island som modtagestation for de mange millioner af europæiske indvandrere. Øen var således manges første møde med deres nye hjemland. Da Amerika-feberen rasede, var det ikke usædvanligt, at der dagligt passerede 5.000-7.000 mennesker igennem kontrollen. Amerika var et åbent land, og det var kun de færreste, omkring 2%, der blev nægtet indrejse.

I dag er der et immigrationsmuseum på Ellis Island, der fortæller om Ellis Islands funktion som modtagestation, og om de over 12 millioner immigranter, der ankom til øen. På museet er der også opstillet computere, hvor det er muligt at søge i databaser og evt. finde slægtninge.

Museets centrum er The Registry Room. Det er en stor hal, hvor der dagligt kunne sidde op til 5000 ankommende mennesker og vente på at få behandlet deres sag. Rummet er i dag restaureret, som det så ud i perioden 1918 til 1924.

Færgebilletten til Ellis Island inkl. entre til museet koster $18.5. Så får man oven i købet også billet til Liberty Island, hvor frihedsgudinden står, med.

Billetterne købes her: https://www.statuecruises.com/#/

https://www.nps.gov/elis/index.htm

Ellis Island National Museum of Immigration
Statue of Liberty National Monument
New York, New York 10004

3. The Tenement Museum

I nummer 97 på Orchard Street ligger en gammel ramponeret bygning. I perioden 1863 til 1925 havde over 7000 fattige immigranter adresse her. Vilkårene var kummerlige, og sult og død var en del af dagligdagen. The Tenement Museum har stykket nogle af beboernes historier sammen og bruger boligerne og baggården til at fortælle om livet som immigrant i New York for 150 år siden. Selvom langt de fleste af danskerne ankom med skibe til New York, var det faktisk de færreste der blev i byen. Langt de fleste søgte mod prærien, og dem der ville bo i en storby, valgte at slå sig ned i Chicago. Men én dansker har haft stor betydning for The Tenement Museum. Jacob A. Riis, var fotograf og journalist, og dokumenterede som den første leveforholdene for de fattigste og mest udstødte i New Yorks slumkvarterer i slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet. Han satte for alvor fokus på de usle kår mange emigranter levede under. For The Tenement Museum er Jacob A. Riis’ billeder en stor kilde til at dokumentere forholdene den gang.

Man kan kun opleve museet på en af deres guidede ture. Det er derfor en god ide at booke tid på forhånd. Billetter koster $25, og bliver sat til salg ca. 3 måneder i forvejen.

http://www.tenement.org/

New York City Tenement Museum
108 Orchard Street
New York, New York 10002

4. Elk Horn/Kimballton

I 2013 sendte DR dokumentaren ”Danmark På Prærien”, hvor man kunne følge indbyggerne i de to danskerbyer, Elk Horn og Kimballton, Iowa. De to byer ligger med 3 km afstand til hinanden, og det er tydeligt at byens indbyggere er stolte af deres danske rødder. Overalt kan man spotte Dannebrog vaje side om side med Stars & Stribes.
I Elk Horn, der er den by i USA, der har den største koncentration af indbyggere med danske rødder, er byens meget afholdte vartegn, en gammel mølle fra Nørre Snede, som en gruppe borgere i Elk Horn fik købt og transporteret til byen i 1976.

Et af de mere interessante steder i Elk Horn er ”Bedstemor’s House”, der ligger på College Street. Huset blev bygget i 1908 af Jens Otto Christiansen. Han var et par år tidligere udvandret fra Aulum i Vestjylland. Huset er bygget i Victoriansk stil og står næsten nøjagtigt som det gjorde, da det blev bygget. Huset er i dag et museum, og her får man en unik mulighed for at se, hvordan en dansk indvandrer indrettede sig i den nye verden. Et andet spændende museum er The Danish Immigrant Museum. Her fortæller over 35.000 museumsgenstande og endnu flere arkivalier om vilkårene for de danskere, der slog sig ned i USA.

3 km nord for Elk Horn ligger Kimballton. Kimballton. Her stiftede den grundtvigske del af den danske koloni sin egen menighed i 1894. I Kimballton kan man blandt andet opleve ”Mermaid Park” med en kopi af Den Lille Havfrue og en serie skulpturer over H. C. Andersens eventyr.

Hvert år i weekenden op til Memorial Day, den sidste mandag i maj, holder byerne Tivoli Fest. Her bliver der danset og sunget danske sange, og der afholdes en parade i gennem byen.

http://www.danishvillages.com/

5. Solvang

I 1911 købte 3 danske immigranter et stykke jord i Santa Ynez dalen i Californien. Her grundlagde de en lille dansk koloni ved navn Solvang. Jorden udstykkede de, og solgte til danske immigranter, der enten allerede boede i Amerika, eller som kom direkte til fra Danmark. I dag, over 100 år senere, er der 5300 indbyggere i Solvang, hvor af 10% har danske rødder.

I byen er opført en kopi af Dybbøl Mølle, og der er endda en mindre version af Rundetårn. Husene i centrum har alle påmalet bindingsværk, da det er pålagt i de lokale byggeregler. I Olsens bageri kan man købe rugbrød, kringle og spandauere, og hvis man er heldig, er det ejer Bent Olsen selv, der står bag disken, og så kan man endda blive betjent på dansk.

Generelt kan man godt forvente at høre dansk i gadebilledet. Hvert år besøges Solvang nemlig af op mod 40-50.000 danske turister.

http://www.solvangusa.com/

 

Tags

Lignende artikler

3 kommentarer

  1. Tak for en spænende artikel! Jeg besøgte Ellis Island for tre år siden, der var mange af genstandene ikke i museet pga konservering, og de havde vidst være taget ud i en del år. Ved du, om de er sat på plads igen? Det vil jo være fedt, når jeg overvejer et genbesøg:)

    1. Kære Lene,
      Tak for din kommentar. Jeg ved i hvert fald at der i midten af oktober kommer en udstilling lavet af et par danskere fra Odense By Museer. Så mon ikke end del af genstandene er kommet/kommer retur del. Hvis du ikke lige står og skal til New York foreløbig kommer de også til at have en slags tvilling udstilling i Odense i løbet af år 2019. Begge udstillinger vil handle om efterkommerne af de danske/skandinaviske immigranter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Close