Seværdigheder

Crazy Horse Memorial

Hvert år besøger over en million mennesker Crazy Horse Memorial i South Dakota.

Crazy Horse Memorial er et igangværende projekt, hvor man er ved at udhugge et mindesmærke til ære for de amerikanske indianere. Mindesmærket skal minde om at de indfødte amerikanere også har helte. Da arbejdet med at udhugge de fire amerikanske præsidenter i Mount Rushmore var i gang, mente den indianske lakota høvding Standing Bear, at der også skulle være et mindesmærke for de indianske helte. Standing Bear kontaktede Korczak Ziolkowski, som havde arbejdet på Mount Rushmore. Sammen fandt de frem til, at man ville udhugge en skulptur i Black Hills. Arbejdet begyndte i 1948.

Indianerhelten

Monumentet man blev enige om at lave, forestiller indianerhelten Crazy Horse, ridende på en hest, mens han peger frem i horisonten. Crazy Horse var leder af Oglala Lakota stammen. Han blev kendt for sin kamp mod den amerikanske regering, der gang på gang tog indianernes territorium. Crazy Horse er en af de mest ikoniske indianere, og hans sejr over George Custer og hans soldater ved Little Big Horn i 1876, er en af de få indianske sejre, der gået over i historien.
Skulpturen er planlagt til at være 172 meter høj og 195 meter lang. Hvis den en dag bliver færdig, bliver det verdens største skulptur.

crazy horse mindesmærke

Efter 50 års arbejde, kunne man i 1998 afsløre Crazy Horses ansigt, der nu var blevet færdigt. Fra da af begyndte der at komme mange besøgende til. Arbejdet fortsatte og man arbejder for tiden på at gøre hestens hoved færdig.

Arbejdet med Crazy Horse Memorial har ikke været helt udramatisk. Mange lakota indianere er imod udhugningen, da de ser bjerget som helligt, og de mener derfor at udhugningen af skulpturen ødelægger den hellige natur.

Besøg Crazy Horse Memorial

I forlængelse med udhugningsstedet ligger et besøgscenter. Her kan man se en model af den færdige skulptur, samt en kort film om det store projekt. Desuden ligger der et par museer, der har udstillinger om de amerikanske indianere.

Da der er tale om et igangværende projekt er det desværre ikke muligt at komme helt tæt på, men en shuttlebus kører frem til foden af bjerget.

Finansieringen af monumentet sker via entréindtægter, salg i souvenirshoppen samt frivillige bidrag.
Det koster $12 per person at besøge mindesmærket, og $3 ekstra hvis man vil med shuttlebussen.
Crazy Horse Memorial ligger blot 25 km fra Mount Rushmore.

Crazy Horse Memorial
12151 Ave of the Chiefs
Crazy Horse, South Dakota 57730

https://crazyhorsememorial.org/

Tags

Lignende artikler

4 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Close