Smagen af

Smagen af: Vermont – Æbletærte

Æbletærte

Amerikanerne elsker tærter, og det er den fortrukne dessert til højtiderne, hvad enten det er 4. juli eller Thanksgiving der skal fejres. Men hvis der er en tærte, der er mere populær end andre, må det være æbletærten. Du kender måske det amerikanske ordsprog ”as American as apple pie”, der bruges til at beskrive noget, der opfattes som ærkeamerikansk. Og selvom æblet ikke oprindeligt kommer fra USA, så er æbletærte i særdeleshed noget, der forbindes med landet.
I 1999 valgte staten Vermont æblet som deres officielle frugt, og i sammen omgang blev æbletærten også valgt som statens officielle tærte.

Her er en skøn og nem opskrift på en klassisk Vermont apple pie. Hvis den skal serveres på ægte Vermont’sk stil, så skal der serveres enten et glas mælk, en kugle vaniljeis eller en skive cheddarost (!?!) til.

Opskrift – Æbletærte

1 portion mørdej:
400 g hvedemel
1/4 tsk salt
115 g koldt smør
2 spsk iskoldt vand

OBS! Der skal laves 2 portioner mørdej til denne opskrift!!

Fyld:

100 g sukker
80 g honning
½ tsk stødt kanel
¼ tsk salt
1 spsk citronsaft
8 store sure æbler
10 g smør

  1. Først skal mørdejen laves. Hæld mel og salt i en skål. Tilsæt smør og ælt med fingrene til massen føles grynet. Tilsæt det iskolde vand lidt ad gangen. Saml dejen til en klump. Pak dejklumpen ind i husholdningsfilm og stil den på køl i minimum 30 minutter eller op til 2 dage. Der skal laves 2 portioner mørdej til denne opskrift.
  2. Forvarm ovnen til 225°. Rul mørdejen ud på en let melet overflade så den til sidst måler ca. 25-30 cm i diameter. Læg forsigtigt dejen i en smurt tærteform på ca. 23 cm. Skær den overskydende dej væk, så der kun stikker ca. 1 cm over kanten.
  3. Skræl æblerne, fjern kernehusene og skær æblerne i skiver á 5 mm.
  4. Bland sukker, honning, kanel, salt og citronsaft i en stor skål. Tilsæt æblerne og vend forsigtigt rundt.
  5. Fordel fyldet over tærtedejen og læg små klatter smør henover.
  6. Rul den anden mørdej ud og brug den som låg. Lav nogle snit i toppen, så dampen kan slippe ud. Fold den øverste mørdejskanter under kanten på den underste mørdej og brug en gaffel til at trykke kanten helt tæt sammen.
  7. Bag tærten i 10 minutter, hvorefter ovntemperaturen skrues ned på 175°. Tærten bages nu yderligere 40-50 minutter, indtil æblerne er møre, og fyldet bobler.
  8. Lad tærten køle af på en bagerist i 30 minutter. Server tærten mens den er lun, eller ved stuetemperatur.

 

Tags

Lignende artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Close