Smagen af

Smagen af: Massachusetts

Clam Chowder

Allerede i 1700-tallet kom Clam Chowder for alvor på menuen i New England. Den blev introduceret af primært de franske og britiske bosættere. Retten blev oftest serveret om fredagen, hvor amerikanske katolikker sædvanligvis ikke spiser kød.
Der findes flere varianter, men de to mest udbredte er den ”hvide” New England version og den ”røde” Manhattan’ske version.

Her er opskriften på en New England clam chowder.

Opskrift – clam chowder

2,5 kg små til mellemstore bløde muslinger (skal dampes)
1/2 liter vand
115 g saltet svinekød eller bacon i tern
2 store løg i tern
4 store kartofler, skrællede og i tern af 5 mm
1 liter muslingesaft på flaske
2 liter mælk
1 ½ spsk. hvedemel
salt og friskkværnet peber

  1. Rens og skyl muslingerne grundigt, men pas på ikke at ødelægge deres skrøbelige skal. Læg dem i blød i frisk vand længe nok til, at alt skidtet kommer af.
    Bring vandet til kogepunktet i en stor tykbundet suppegryde. Kom forsigtigt muslingerne i og læg låg på. Fjern låget igen efter 4 minutter, og rør rundt for at sikre at alle muslingerne bliver gennemkogt. Læg låget på igen og lad dem dampe i endnu 4 minutter. Samtlige muslinger bør åbne sig. Giv eventuelt lukkede muslinger et par minutter til, men kassér dem, der ikke åbner sig efter anden gang. Læg muslingerne over i en stor skål og lad dem køle ned til stuetemperatur. Gem muslingesaften til senere.
  2. Tag muslingerne ud af skallerne og skær tappene og hinderne af og smid dem ud. Læg muslingerne i en skål, dæk dem til og stil dem i køleskabet, indtil de skal bruges.
  3. Steg det salte svinekød i en stor gryde eller på en stor stegepande over medium varme, indtil stykkerne bliver gyldenbrune. Brug en hulske til at flytte kødstykkerne over på et lille fad, så fedtet bliver i gryden, og sæt dem til side.
  4. Tilsæt løg til gryden og sauer i svinefedtet over medium varme i 10 minutter, indtil løgene bliver bløde, men ikke brune. Tilsæt derefter kartofler og muslingesaften (der bør være lige akkurat nok til at dække kartoflerne). Skru op for blusset og bring suppen til kogepunktet. Læg låg på og lad den koge i ca. 10 minutter, indtil kartoflerne bliver møre udenpå, men stadig har bid i midten.
  5. Mens suppen simrer, blandes 2 ½ dl mælk og melet i en lille skål, til det bliver pasta. Tag gryden af varmen og tilsæt pastaen og rør, indtil den opløses. Hæld muslingerne i sammen med resten af mælken og smag til med salt og peber. Suppen bør have en lidt tynd konsistens, men ikke så tynd som mælk. Server med de stegte stykker svinekød drysset på toppen.
Tags
   

Lignende artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Close