Only in America

Only in America: Powwow

En indiansk dansefest

Årets vigtigste begivenhed for mange indianere er den store dansefest powwow. Udover at være en social begivenhed, hvor indianerne fejrer deres kulturelle baggrund, er det også en stor dansekonkurrence. Ofte strækker dansefesten sig over en weekend. Nogle powwows er så store, at de bliver afholdt på store sportsstadions, men andre er lang mindre, og har mere karakter af at være private ceremonier. Udover forskel i størrelse er der også stor forskel på, hvordan de forskellige powwows bliver afholdt. Det betyder, at der kan være store variationer i, hvad der er god skik. Så længe man husker på, at en powwow er en religiøs og spirituel begivenhed, hvor man opfører dig respektfuldt, så er man godt med.

powwow

Godt at vide

Der er nogle generelle guidelines som er gode at kende til. Så her er en liste med 20 ting, der er gode at vide før du deltager i et powwow.

 1. Din påklædning skal bære præg af at det er en religiøs begivenhed. Derfor er det god stil at lade hatte, meget korte T-shirts og shorts, badetøj, og T-shirts med upassende tekst eller billede være hjemme.
 2. Lyt efter hvad der bliver sagt i mikrofonen. Her får du meget hjælp til hvad der skal foregå og hvad du må og ikke må. Det bliver eksempelvis annonceret i mikrofonen, hvornår man må tage billeder, hvornår man skal rejse sig op og hvornår man må danse.
 3. Der er flere tidspunkter, hvor du skal rejse dig. For eksempel når danserne entrerer scenen, under flagceremonier og ved nationalsangen. Hvis du er i tvivl, så følg de andre, når de rejser sig op og sætter sig ned.
 4. Pladserne tættest på arenaen er reserveret til danserne og deres familier. Så det er stort no-go at sætte sig på de pladser. Vælg nogle pladser længere tilbage.
 5. Powwow er en dansefest, men det er også en religiøs begivenhed. Alkohol, narkotika og tobak er derfor ikke velset. Rygning opfattes som en mangel på respekt, dog er tobak der bruges til spirituelle ritualer en undtagelse.
 6. Man må ikke fotografere, medmindre det specifikt er blevet sagt i mikrofonen, at det er okay. Det gælder også når du går rundt i området på festpladsen. Hvis der er nogen du gerne vil fotografere, så spørg altid først.
 7. Kom til tiden.
 8. Man må danse når man specifikt er inviteret. Det vil blive annonceret i mikrofonen. Når du ikke selv danser, så vær stille og respektfuld overfor dem der danser.
 9. Powwow er som regel non-profit arrangementer. Støt op om arrangementet eksempelvis at købe lotterilodder. Ofte vil der være en tæppedans, hvor der samles ind til den person eller gruppe der æres under dansen. Ha’ derfor gerne et par dollarsedler klar.
 10. Hvis powwow festen ikke foregår på et stort stadion, vil der oftest ikke være siddepladser til tilskuerne. Man opfordres derfor til at medbringe sine egne campingstole eller tæpper.
 11. Hvis du finder en fjer, må du under ingen omstændigheder røre eller samle den op. En officiel arrangør skal kontaktes og en speciel ceremoni skal til.
 12. Det er strengt forbudt at røre dansernes tøj og udstyr. Det er meget skrøbeligt, værdifuldt og helligt for dem.
 13. Det anses som særdeles upassende at kalde dansernes tøj og udstyr for et kostume.
 14. Det anses som meget upassende at pege. Kig eller nik mod det du vil gøre opmærksom på.
 15. Der må ikke medbringes nogen form for kæledyr til arrangementet.
 16. Du må ikke røre en tromme uden at have fået lov først.
 17. Du må ikke danse barfodet.
 18. Dansearenaen er blevet velsignet og anses som værende hellig. Du må derfor ikke krydse arenaen. Gå i stedet uden om.
 19. Der vil ofte stå tipi’er og hytter omkring arenaen. Det er her, hvor danserne og deltagerne bor under powwow’en. Disse tipier er ikke offentlig tilgængelige, men mindre, der specifikt står skrevet at de er, så gå ikke ind.
 20. Hvis du er i tvivl om noget, så spørg folk omkring dig. De vil med glæde hjælpe dig med at forstå det hele.

Hvert år afholdes omkring 300 powwows rundt omkring i USA. På dette link finder du en oversigt over dem alle. Søg efter dato eller stat og find en powwow til din næste rejse. https://calendar.powwows.com

 

Tags

Lignende artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Close