Seværdigheder

5 fantastiske buer

Over hele verden er der tusindvis af fascinerende buer. Nogle af dem er lavet af mennesker andre af naturen. Her er en liste over 5 af de mest spektakulære buer i USA, som du kan lægge vejen forbi på din næste rejse.

1. The Gateway Arch

En af de mest imponerende menneskeskabte buer er The Gateway Arch. The Gateway Arch er St. Louis’ vartegn.
Buen er et monument over USA’s udvidelse mod vest. Udvidelsen fandt sted, da Thomas Jefferson i 1803 købte Louisiana territoriet af Napoleon for $15 millioner. Med købet fordoblede Jefferson USA’s areal. 15 af USA’s nuværende stater ligger helt eller delvis i det, der engang var Louisiana territoriet.

The Gateway Arch er med sine 192 meter det højeste offentlige monument i USA.
Buen, der åbnede i 1965, er hul, og man kan via en lift komme helt op i toppen. Turen derop tager 4 minutter. I toppen er der monteret små udkigsvinduer, hvorfra man kan se ud over hele byen, over Mississippi-floden og langt ind i Illinois.

Billetter koster $13, og da der hurtigt bliver udsolgt anbefales det at købe billetterne på forhånd.

The Gateway Arch
11 N 4th St
St. Louis, Missouri 63102

http://www.gatewayarch.com/

2. Delicate Arch

I Grand County i Utah ligger Arches National Park. Parken, der er 310 km² stor, har haft status af nationalpark siden 1971. Parken har mere end 2000 naturskabte sandstens buer, og er dermed det sted i verden, der har flest naturlige buer i verden.

Den mest velkendte af alle de mange buer er The Delicate Arch, som er en 18 meter høj fritstående sandstensbue. Buen er så berømt, at den også er afbilledet på nummerpladerne fra Utah.

utah nummerplade

Det er svært at se Delicate Arch fra hovedvejen, men der er to udsigtsposter, henholdsvis 100 m og 800 meter væk. Hvis man vil op til buen, kan man følge en sti helt derop. Ruten er på knap 5 km hver vej, og har en højdestigning på 146 meter. Husk en masse vand til turen.

Delicate Arch
Near Moab
Arches National Park, Utah 84532

https://www.nps.gov/arch/planyourvisit/delicate-arch.htm

3. Rainbow Bridge

En af verdens mest kendte naturskabte buer er Rainbow Bridge i Utah. Mens indianerne har kendt til sandstensbuen i lang tid, var det først i starten af 1900-tallet at dens eksistens blev kendt i den brede offentlighed. Buen er 88 meter høj og 71 m bred og er en af de største af sin art i verden.
Hvert år besøger over 100.000 mennesker buen.

Rainbow bridge har fået navn efter det indianske navn Nonnezoshe, der betyder ’regnbue, der blev til sten’. Buen er meget hellig for de indianske folk, og som besøgende opfordres man til at opføre sig respektfuldt og afholde sig fra at gå igennem buen.

Rainbow Bridge er beliggende dels i Glen Canyon National Recreation Area, og dels på land ejet af Navajo stammen. Hvis man vil se buen, kan man enten skrive til Navajo stammen og bede om tilladelse til at begive sig ud på en flere dages vandringstur igennem kløften, eller man kan vælge den lidt mere tilgængelige rute, hvor man tager en bådtur i helt enestående naturskønne omgivelser, efterfulgt af en 2,5 km vandring op til buen.

http://www.lakepowell.com/things-to-do/boat-tours/rainbow-bridge-tour/

Rainbow Bridge National Monument
Lake Powell, Utah 84533

https://www.nps.gov/rabr/index.htm

4. Keyhole Rock

Pfeiffer Beach er nok en af de mest spektakulære strande i Californien. Ikke nok med at man får en fantastisk udsyn over det brusende hav så er sandet på stranden helt lilla. Den lilla farve kommer af klippernes indhold af mangan granat. Strandens helt store tilløbsstykke er dog Keyhole Rock. Keyhole Rock er en kæmpe sten, hvor i naturen har skabt en bue, hvor både vand, og hvis tidspunktet er rigtigt, solstråler strømmer igennem.

Kører man på Highway 1, så er en tur til Pfeiffer Beach oplagt. At finde ned til selve stranden kan være lidt tricky. Man skal dreje ned af Sycamore Canyon Road, men da der ikke er noget skilt, må man være ekstra opmærksom på sidevejene. Vejen er 3 km lang, og selvom det er en snørklet vej, er det hele turen værd.
Når du har fundet parkeringspladsen, er det bare en kort gåtur ned til stranden. Da der er stærk strøm, frarådes man at bade i vandet.

Det koster $10 i parkeringsafgift at besøge stranden.

Keyhole Rock, Pheiffer Beach
Sycamore Canyon Road
Right off Highway 1
Big Sur, California 93920

5. Antler Arch

antlers arch

Byen Jackson, der ligger i dalen Jackson Hole, er en destination for flere tusinde, der hvert år skal besøge Yellowstone og Teton National Park. Midtpunkt i byen er et lille torv, der i hvert hjørne har en bue konstrueret af gevirer fra elge.

Det var byens lokale Rotary Club, der i 1953 rejste den første gevirbue. Buen gik hen og blev et stort hit hos de mange turister, og man besluttede at tilføje 3 mere, så der var en til hver af torvets fire hjørner. Hver bue vejer omkring 5 ton.
Buerne er meget vellidte og er afbilledet på alt fra postkort til magneter.

Hvis gevirbuerne ikke er helt nok til at lokke dig forbi Jackson, så er der, hver aften i løbet af sommeren, en lille forestilling på torvet, hvor cowboys kører i diligence, udkæmper skuddueller, bliver hængt og meget andet. Denne forestilling, der spilles af frivillige, har kørt hvert år siden 1957.

Antler Arches of Jackson
US Highway 26,
Jackson, Wyoming 83001

Tags

Lignende artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Close