AttraktionerI fodsporene påMuseerSeværdigheder

I fodsporene på: Al Capone

Berømt gangster

Al Capone er en af historiens mest kendte og berygtede gangstere. Han kom fra en fattig opvækst i Brooklyn, New York, men flyttede senere til Chicago, hvor han blev ekstrem rig på at udnytte forbudstiden til at sælge alkohol. Al Capone blev en offentlig kendt person, der optrådte i de kulørte magasiner og desuden talte højt om sine illegale aktiviteter. Han var involveret i både vold og mord i forbindelse med sin kriminelle virksomhed, og efterhånden opstod der flere og flere myter om ham.

Dømt skyldig

I 1929 da Hoover blev ny amerikansk præsident, blev Al Capone et klart mål for regeringen. Det var dog svært at bevise, at han var involveret i mord, vold eller ulovlig alkoholvirksomhed. I stedet valgte man at gå efter en dom for skatteunddragelse. I 1931 blev Al Capone fundet skyldig og fik en dom på 11 års fængsel og en bøde på $50.000. På dette tidspunkt var Al Capone god for omkring $100 millioner, hvilket svarer til ca. $1,3 milliarder i nutidspenge.

Her er 5 steder, hvor man kan blive klogere på manden bag legenden.

1. Al Capones barndomshjem

Al Capones forældre immigrerede til USA fra Italien i 1893, og bosatte sig i et fattigt område i Brooklyn på adressen 95 Navy Street. Her blev Al Capone født den 17. januar 1899. Dette hus blev senere revet ned da man skulle lave en adgang til Brooklyn Bridge. I 1910 flyttede familien til det nærliggende 38 Garfield Place, hvor de boede de næste par år. Senere boede de også i nummer 21 og 46 på samme vej. Ti minutters gå gang fra Garfield Place, finder man på Butler Street, Public School 133, hvor en ung Al Capone gik i skole, indtil han som 14-årig blev smidt ud fordi han slog en lærer.

Al Capones barndomshjem
38 Garfield Place
Brooklyn, New York 11215

2. The Museum of the American Gangster

I 2010 åbnede The Museum of the American Gangster. Museet er et lille museum med to rum, beliggende oven på en tidligere smugkro, der tidligere ofte havde besøg af gæster som Al Capone, Lucky Luciano og John Gotti. Museet har flere originale avisudklip og genstande fra forbudstiden.
Det er helt sikkert værd at tage med på den guidede rundvisning, der er der 3 gange dagligt. Her kommer man også ned i smugkroen, teateret og stedets kælder, hvor mange af de illegale aktiviteter tog sted.

Man kan nemt komme til at gå forbi museet. Kig efter nummer 80, gå igennem en sort port og op ad trapperne finder du museet. Entré $20.

Tip: Prøv at få billetter på Groupon. Det er meget ofte, der er tilbud på 2 billetter for 1 pris.

The Museum of the American Gangster
80 St Marks Place
New York, New York 10003

http://www.museumoftheamericangangster.org

3.  The Mob Museum

I en gammel kombineret post- og retsbygning i Downtown Las Vegas finder man The Mob Museum. Det er et museum, der fortæller om organiseret kriminalitet i et historisk perspektiv og om den indflydelse det har og har haft på det amerikanske samfund. Gennem tekst, fotos, film og genstande fortæller museet om organiseret kriminalitet og om de illegale forretningsmuligheder forbudstiden medførte. Museet fokuserer på mafiaens illegale aktiviteter indenfor områder som gambling, narko, prostitution og spritsmugleri. Dertil kommer også historien om politiets arbejde med at forhindre og opklare denne kriminalitet.

Der bliver også fortalt mere om nogle af de mest notoriske mafiamedlemmer, som eksempelvis Al Capone, hvis perlemorsbesatte pistol også er udstillet.

Museet ligger få minutters gå gang fra Freemont Street. Køb din billet her og spar $4 per billet.

The Mob Museum
300 Stewart Ave
Las Vegas, Nevada 89101

https://themobmuseum.org/

4. Alcatraz

To kilometer ud for San Fransiscos kyst ligger øen Alcatraz.
I en lang periode var øen Miwok-indianernes territorie. De mente øen var besat af onde ånder, og de brugte den derfor som straf ved at sende forbryderiske stammemedlemmer derhen.

Pelikan-øen

I 1769 kom de første europæere til øen. De var fra Spanien, og navngav øen ’Isla de los Alcatraces’ – som betyder ’Pelikan-øen’. Ikke så mærkeligt endda, eftersom øen var tilholdssted for et stort antal pelikaner.
I 1848 kom Californien under amerikansk eje, og det inkluderede også Alcatraz. Det amerikanske militær begyndte straks at bygge et fort på toppen af øen, og indtil 1934 blev øen benyttet af det amerikanske militær. Herefter overgik fængslet fra hæren til FBI, da man, på grund af gangsterkrigen, stod med en akut mangel på et superfængsel.

Alcatraz var et af USA’s bedst bevogtede fængsler, og de indsatte bestod hovedsageligt af bankrøvere og mordere.

Et barskt fængsel

Alcatraz var et barskt fængsel. Udover mad, tøj, læ og lægehjælp havde fangerne ingen rettigheder. Der var mildt sagt mere fokus på at sikre, at fangerne blev i deres celler, end der var på rehabilitering. En af de mere berygtede fanger, var gangsterbossen Al Capone, der på Alcatraz gik under navnet ’fange nummer 85’.
Med tiden blev fængslet for dyrt at vedligeholde, og i 1963 blev det officielt nedlagt, og alle fangerne blev sendt til andre fængsler. Efter lidt diskussion frem og tilbage, om hvem der skulle overtage Alcatraz, ejes stedet nu af National Park Service, der har gjort øen til en nationalpark, hvor fugle og planter lever og vokser frit.

Besøg Alcatraz

Når man skal besøge Alcatraz, skal man med en båd fra Pier 33. Efter en sejltur på ca. 15 minutter kan man gå i land på øen. Fra båden går man samme rute som fangerne gjorde ved ankomst til fængslet. Audioguide, der er inkluderet i prisen, giver et rigtig godt og indlevende indblik i det barske fængselsmiljø. Audioguiden er indtalt af tidligere fanger, og man får en god fornemmelse af, hvor benhårdt det har været at være indsat her.

Udover rundvisningen i fængslet, kan man gå rundt på selve øen, se en udstilling om livet på Alcatraz eller besøge museumsbutikken.
På sejlturen frem og tilbage får man også et god udsyn over San Fransisco.

Book i god tid

Billetter skal købes i god tid på https://www.alcatrazcruises.com/. Billetter bliver frigivet 90 dage i forvejen, og bliver hurtigt udsolgt.

Giv ikke op, hvis det ikke lykkedes at få fat i billetter. Der er 3 måde at komme omkring det på:
1. Hver dag sættes der et begrænset antal billetter til salg, så man kan få fat i ved fremmøde. Man kan ikke få billetter til andre end en selv, og man skal tidligt op, da køen som regel er lang.
2. Bliv ved med at tjekke hjemmesiden med billetterne regelmæssigt. Det sker, at de kommer aflysningerne, og så sættes billetterne til salg igen.
3. Der findes firmaer, der sælger kombinationsture, hvor det er muligt at købe en tur til Alcatraz og en anden tur i én kombi-billet. Fx en hop-on-hop-off bus billet samt en tur til Alcatraz. På den måde kommer man til at betale lidt mere for turen til Alcatraz, men slipper for at stå flere timer i kø en tidlig morgen.

Afsæt minimum 3 timer til turen!

Alcatraz Cruises
Pier 33
The Embarcadero
San Francisco, California 94133

https://www.alcatrazcruises.com/

5. Al Capone gravsted

Som følge af sygdommen syfilis døde Al Capone 48 år gammel af et hjertestop. Han døde den 25. januar 1947 i sit hus i Miami Beach, Florida.
Al Capone ligger begravet i familiegravstedet på Mount Carmel Cemetery. Graven kan findes i sektion 35, hvis man går lidt ned til højre, når man kommer ind fra Roosevelt indgangen.

Mange besøgende lægger cigarer og sprutflasker på hans grav.
Kirkegården ligger en halv times kørsel fra Chicago.

Mount Carmel Cemerery
1400 S Wolf Road
Hillside, Illinois 60162

 

Tags

Lignende artikler

En kommentar

  1. Love the concept of “following the footsteps” – will definitely be checking these out when I get the chance.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Close