AttraktionerSeværdigheder

Louis’ Lunch

Verdens første hamburger

Der er flere spisesteder i USA, der hævder at være stedet, hvor verdens første hamburger blev til. Der er dog kun ét sted, der har Library of Congress’, det amerikanske nationalbiblioteks, ord for det. Det sted er Louis’ Lunch i Connecticut. Har man de røde og hvide briller på kan man derfor godt sige, at hamburgeren er en dansk opfindelse, for det var den danske immigrant Louis Lassen, der krediteres opfindelsen.

Smeden fra København

Louis Lassen var oprindeligt en smed fra København. I 1886, da han var 21 år rejste han til Amerika for at søge lykken. Her slog han sig først ned som kræmmer, hvor han solgte æg, smør og mælk fra en lille hestetrukken vogn. I 1895 lavede han vognen om til et kørende frokoststed.
En dag kom en forretningsmand hen til vognen, og spurgte Louis om han kunne lave noget til ham, som han kunne tage med sig, da han havde travlt. Lassen tog nogle rester oksekød, kørte det gennem en kødhakker og formede det til en bolle. Han stegte bollen, lagde den ind mellem to stykker toastbrød og lagde lidt tomat og løg ved. Voila! – hamburgeren var opfundet!

louis lassen

Fast adresse

I 1917 slog Louis Lassen sig ned på en fast adresse. Her lå Louis’ Lunch indtil 1970’erne, hvor bystyret ville rive bygningen ned. Det blev mødt med stor modstand fra byens borgere, og det endte derfor med, at byen betalte for at løfte den originale bygning og flytte den til den adresse, hvor den ligger i dag.

Den originale grill

Burgerne serveres næsten helt identisk med hvordan de gjorde, da de blev opfundet i 1900, og de bliver stadig tilberedt i den originale grill fra 1898, som Louis Lassen købte og hentede hjem fra St. Louis. Burgeren bliver serveret med tomat, ost og løg, og intet andet. Medmindre du vil gøre dig upopulær, så undlad at bede om ketchup. Som et skilt på stedet siger: “This is not Burger King you can’t “have it your way.” You get it my way or you don’t get the damn thing.”

Ældste familieforetagende i USA

Louis’ Lunch er den dag i dag stadig ejet af familien Lassen, og er dermed et af de ældste familieforetagender i USA. Familien har flere gange afvist at sælge til eksempelvis McDonalds, der gerne vil eje stedet, hvor den første hamburger blev lavet.

Louis’ Lunch er flere gange blevet udnævnt som det bedste burgersted i USA.
En burger koster $6,25. Det er kun muligt at betale med kontanter.

Det ligger 1,5 times kørsel fra New York City.
Der er lukket i august måned.

Louis’ Lunch
261 Crown St
New Haven, Connecticut 06511

http://louislunch.com/

Tags

Lignende artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Close