AttraktionerSeværdigheder

Elfreth’s Alley

Den ældste beboede vej i USA

Elfreth’s Alley er en historisk gade beliggende i Philadelphia. Gaden kan dateres tilbage til 1702, og er dermed den ældste beboede vej i USA. Der ligger 32 huse, og de er alle bygget mellem 1728 og 1836.

Husene er i georgiansk og føderal amerikansk stil, og gaden har brostensbelægning. Et almindeligt syn i datidens Philadelphia. Gaden er et sjældent bevaret eksempel på, hvordan arbejderklassen boede i 1700- og 1800-tallet. Typisk er det kun de store palæer, der er blevet bevaret.

elfreths alley

National Historic Landmark

I 1700-tallet blev de fleste virksomheder drevet fra folks private hjem. På Elfreth’s Alley var der købmænd, skomagere, møbelsnedkere og skræddere, der alle arbejdede på første etage i deres boliger. Det ændrede sig i løbet af 1800-tallet med den industrielle revolution, hvor forretningerne rykkede ud de private boliger.

I 1934 oprettede man Elfreth’s Alley Association, der arbejdede for at frede og bevare Elfreth’s Alley, og i 1966 lykkedes det at få gaden erklæret som et National Historic Landmark.

elfreths alley museum

Kom indenfor

I nummer 124 og 126 ligger Elfreth’s Alley Museum og museumshop. Husene, der begge er fra 1755, er ikke særlig store, især med tanke på, at der i 1800-tallet boede 8 familier (27 personer) i de to hjem. På museet kan man komme ind og se, hvordan man boede dengang. Museet har også guided ture rundt i Elfreth’s Alley.

Husene i gaden er stadig beboet den dag i dag, men samtidig er Elfreth’s Alley en stor turistattraktion. Hvert år, på den første lørdag i december, åbner gadens beboere deres hjem for offentligheden, så besøgende kan se de julepyntede hjem både udefra og inden fra.

Elfreth’s Alley
Philadelphia, Pennsylvania 19106

http://www.elfrethsalley.org/

Tags

Lignende artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Close