Only in AmericaVejside attraktioner

Only in America: Muffler men

Lyddæmper mændene

Rundt omkring langs de amerikanske veje kan man være heldig at støde på en af de kendte muffler men. Muffler men er glasfiberfigurer der er ca. 6 meter høje. Figurerne blev brugt kommercielt, til at skabe opmærksomhed til butikker og tankstationer rundt om i USA. Figurerne bliver kaldt muffler men, fordi én af de oprindelige figurer, der var lavet til et autoværksted, holdt en lyddæmper (muffler på engelsk) i hånden.

muffler man californien

Den første figur

Firmaet der stod bag muffler men figurerne var International Fiberglass. En af de første figurer de solgte var til en American Oil tankstation i Las Vegas. Figuren skabte stor opmærksomhed, og i en artikel, indikerede ejeren af tankstationen, at hans salg var fordoblet efter installationen af figuren. Den nyhed bredte sig hurtigt, og pludselig væltede det ind med ordrer hos International Fiberglass. I løbet af 60’erne og 70’erne solgte man op mod to tusinde figurer. Figurerne er lavet ud fra den samme støbeform, men der er så blevet ændret lidt her og der alt efter hvilke figurer, der skulle bruges. Der findes alt fra cowboys, indianere, rummænd, vikinger, skovhuggere etc. Der blev også lavet enkelte dyr.

muffler man

I 1974 lukkede International Fiberglass og ikke lang tid efter blev støbeformene destrueret.

Spot en muffler man

Ud af de par tusinde muffler men der blev produceret, er der nok kun omkring et par hundrede tilbage i dag. Mange figurer har skiftet ejere flere gange, og er blevet malet om og tilpasset, så de nu passer til deres nye ejere.

muffler men kort

I dag står der stadig godt og vel 200 ’muffler men’ langs vejene i USA. Hjemmesiden RoadsideAmerica.com har lavet en rigtig fin oversigt over stederne, hvor man kan finde mange af de tilbageværende ’muffler men’.
I dag er ’muffler men’ blevet en del af den amerikanske kulturarv, så når du planlægger dit næste roadtrip, er det måske en idé at lægge vejen forbi en muffler mand eller to, og få den del af den amerikanske historie med.

 

Tags

Lignende artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Close