I fodsporene påMuseer

I fodsporene på: Guldgraverne

Guldfeber

I januar 1848 blev der fundet guld i Californien. Rygterne begyndte at sprede sig, og da præsidenten bekræftede guldfundet i en tale til kongressen, begyndte en af de største immigrationsbølger i historien. Tusinde og atter tusinde guldgravere strømmede til Californien. Af de ca. 300.000 der ankom til Californien var halvdelen kommet ad søvejen, mens den resterende halvdel var kommet gående. Guldgraverne måtte igennem mange anstrengelser for at nå frem, og rigtig mange døde på vejen. I begyndelsen udvandt guldgraverne guldet med meget simple redskaber, men efterhånden blev det mere og mere avancerede metoder der blev brugt. Der blev i perioden udgravet guld til, hvad der i dag svarer til milliarder af dollars. Men det var kun meget få der blev rige, langt de fleste vendte hjem uden meget mere end de var kommet med.
Guldfeberen i Californien og den massive immigrantbølge der medfulgte, fik enorm betydning for Californien og USA.

Her er 5 forslag til hvordan man kan gå i fodsporene på guldgraverne og blive klogere på denne del af historien.

1.  Marshall Gold Discovery State Historic Park

I Marshall Gold Discovery State Historic Park, kan man se, hvor det hele startede. Stedet bliver ofte omtalt som et af de mest betydningsfulde i USA’s historie.

James Marshall var i partnerskab med John Sutter ved at bygge et savværk i byen Coloma i Californien, og det var i forbindelse med dette arbejde, at Marshall i 1848 opdagede noget glitrende metal, der skulle vise sig at være guld. Nyheden spredte sig og folk strømmede til Californien. Den lille flække Coloma voksede sig hurtigt til en stor by med over 10.000 indbyggere, en skole, en smed, en butik, et fængsel og et postkontor. Da guldfeberen sluttede, forlod folk igen byen, og i dag er der rundt regnet 500 indbyggere. Mange af de historiske bygninger står dog tilbage, og det er blandt andet dem, man kan opleve i Marshall Gold Discovery State Historic Park.

Der er desuden opført en kopi af savværket som det så ud dengang i 1848. I parken ligger også et Gold Discovery Museum, hvor man kan lære mere om det historiske guldfund, og man kan selv få lov til at lede efter guld i floden.

Hvert år den 24. januar bliver Marshalls guldfund fejret med et stort event. Her er folk klædt ud i tøj fra 1848, der spilles musik og holdes foredrag om emnet.
Det koster $8 per bil at køre ind i parken. To gange om dagen er der guidede rundture i området, som det koster $3 per person at deltage i.
Coloma ligger 2 timers kørsel fra San Francisco.

Marshall Gold Discovery State Historic Park
310 Back St
Coloma, California 95613 

http://www.parks.ca.gov/?page_id=484

2. Bodie State Historic Park

Bodie er en af de mest autentiske og velbevarede spøgelsesbyer fra guldgravertiden. Efter at der i 1859 blev fundet guld i byen, voksede stedet til en stor, men barsk mineby. Vold og mord var daglige begivenheder i Bodie. I 1880 havde byen op mod 10.000 indbyggere. I dag står der stadig 170 bygninger tilbage i den forlængst forladte by. At byen står så velbevaret skyldes primært det tørre vejr, men også at byen ligger så fjernt fra alt, at den undgik at blive plyndret for træ og metal.

Da byen var mest aktiv var der over 65 salooner, bordeller og spillesteder. I 1885 var de fleste guldminer ikke længere rentable og ligeså hurtigt som byen blev til blev den forladt. Flere af husene blev efterladt med fuldt interiør. I et af de gamle huse er der nu indrettet besøgscenter og museum. Her findes også information om de guidede ture samt en mindre museumsbutik.
Det kan være fristende at tage en souvenir med hjem, men det er strengt forbudt at fjerne så meget som en sten fra stedet.
Det koster $8 per person at besøge Bodie. I højsæsonen er der hver dag tre guidede rundture i byen. De koster $6 per person at deltage og turen varer 50 minutter.

Bodie ligger 1,5 times kørsel øst for Yosemite National Park.

Bodie State Historic Park
CA-270
Bridgeport, Californien 93517

http://www.parks.ca.gov/?page_id=509

3.  Columbia State Historic Park

Da guldfeberen rasede var Columbia den andenstørste by i Californien. I dag har byen omkring 2500 indbyggere. Byen, som er en rigtig by, er gået all in på at give de besøgende en ægte guldgraveroplevelse. Her er det som at træde ind i 1850’ernes store gold rush, hvor man kan lære om, hvordan tiden i Californien under guldfeberæraen var.

I byen, hvor al biltrafik er forbudt, kan man foruden at lede efter guld, spise et måltid mad i en af de historiske restauranter, få en drink i en saloon eller tage på en køretur med en 100 år gammel diligence.

Byen er meget charmerende, og oplevelsen af at være tilbage i tiden fuldendes ved, at alle folk, der arbejder i byen, er klædt i datidens tøj. I weekenderne og i hverdagene i højsæsonen er der dagligt guidede ture rundt i byen. Rundturene er gratis og starter ved byens museum kl. 11.

Ønsker man at overnatte har byen tre hoteller.

Det kan godt blive rigtig varmt om sommeren, og byen tiltrækker mange mennesker, så prøv om muligt at komme i hverdagen og tidligt på dagen for at undgå den værste varme og menneskemængde.

Columbia ligger 2 timers kørsel fra Sacremento og 2,5 times kørsel fra San Francisco.

Columbia State Historic Park
11255 Jackson Street
Columbia, Californien 95310

http://www.parks.ca.gov/?page_id=552

4. Gold Prospecting Adventures i Jamestown

Er du ramt af guldfeber så er Jamestown det helt rigtige sted for dig. Her er stadig meget guld at finde i den nærliggende flod. Jamestown har haft to guldfeber epidemier. For første gang i 1849 og igen i 1880, da man havde udviklet nye metoder for guldminedrift.
I Jamestown er det muligt at komme med en guide på en dagsudflugt ud og lede efter guld. Udflugterne tager som regel mellem 2-5 timer. Her kommer man ud til floden og leder efter guld som de gjorde i 1850’erne. Det kan være en udmattende oplevelse, men det er det hele værd når man finder guld.

Det gamle ordsprog om at ikke alt der glimter er guld, skal man dog huske på her. Floden er fyldt med pyrit også kendt som narreguld. Det vil ens guide fortælle meget mere om, ligesom de kan fortælle mere om byens historie, Californiens guldminer og de bedste teknikker til at finde guld. Det eneste det kræver for at komme ud i floden og lede efter guld, er et par sko eller støvler man kan have på, mens man står i floden. Et par gamle kondisko er helt fine.
En af virksomhederne der laver guldvaskingsudflugter er Gold Prospecting Adventures. Her siger guiden Brent, at der på hans ture på over 2 timer ALTID er fundet guld. Virksomheden har 5 stjerner på TripAdvisor. Prisen for en udflugt afhænger af, hvor mange man er, og hvor lang tid man vil ud. Kontakt derfor Gold Prospecting Adventures når du har en dato og få et tilbud.

Gold Prospecting Adventures
18170 Main St
Jamestown, Californien 95327

http://www.goldprospecting.com/

5. Klondike Gold Rush National Historical Park – Seattle Unit

Det er ikke kun i Californien, man oplevede guldfeberen. Den 16. august 1896 blev der fundet guld i Yukon-territoriet. Nyheden om guldfundet ramte USA i 1897, og Seattle blev hurtigt forsyningsby for de mange guldgravere, der var på vej til Klondike. Købmændene i Seattle var ikke længe om at udnytte situationen, og byens slogan blev passende “Gateway to the Gold Fields”. Af de omkring 100.000, der rejste til Klondike i løbet af guldfeberårene, regner man med at omkring 40.000 købte alt deres udstyr i Seattle. Byen voksede med stor fart, og på 10 år var Seattles indbyggertal fordoblet, så der i 1900 var 80.000 indbyggere.

Guldfeberen fik selvsagt stor betydning for Seattles udvikling, og selv byens borgmester sagde sit job op og tog afsted mod Klondike. Det er derfor også meget naturligt, at der ligger en afdeling af Klondike Gold Rush National Historical Park i Seattle. Museet, der har fokus på Seattles rolle i guldfeberårene, har to etager med udstillinger af genstande, fotos og avisklip fra årene efter 1897. Udover udstillingerne kan man se tre film, og der er flere sjove aktiviteter for børn, og daglige demonstrationer af guldvaskningsteknikker.

Der er gratis entré til museet.

Klondike Gold Rush National Historical Park
319 Second Ave S.
Seattle, Washington 98104

https://www.nps.gov/klse/index.htm

Tags

Lignende artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Close