Only in America

Only in America: Amish

Amish er en af de hurtigst voksende befolkningsgrupper i USA. De er kristne og mest kendt for, at give afkald på alle former for moderne teknologi, som f.eks. internet, telefon, biler og endda lynlåse(?!).

Pennsylvania Dutch

Amish er et forholdsvis lukket samfund som nedstammer fra de mennonitiske indvandrere. I tre store immigrantbølger flyttede de til Amerika i det 18. og 19. århundrede fra europæiske lande som Tyskland, Schweiz, Holland og Frankrig. Den første bølge var omkring år 1730. Her bosatte de fleste sig i Lancaster County i Pennsylvania. Det tyske sprog, som gruppen talte da de ankom til Amerika, har de holdt fast i, og det bliver i dag betegnet som Pennsylvania Dutch.

Ingen moderne hjælpemidler

Grunden til at Amish giver afkald på alt teknologi er ikke fordi, at de mener, at moderne teknologi ubetinget er noget dårligt, men de vægter hårdt arbejde og et enkelt liv meget højt, og for at holde fast i deres traditionelle religiøse levevis forsøger de at holde afstand til det moderne samfund. Det ses også på beklædningen, hvor mænd oftest klæder sig i sorte bukser, jakke og hat, mens kvinderne klæder sig i kjole og kyse. Unge mænd barberer sig, men efter de er blevet gift lader de skægget gro.


Manden er familiens overhoved. Familierne er generelt store, (i gennemsnit 7 børn pr. kvinde), og det er ikke tilladt for befolkningen at gifte sig med andre religioner. Børnene bliver undervist hjemme eller i en af deres egne skoler, og alt skolegang efter 8. klasse er ikke velanset.

Der er omkring 295.000 Amish i USA i dag. Tilbage i 1977 var der 84.000, og helt tilbage i 1900 var der bare ca. 8000.

Oplev en Amish by

Der findes mange måder at opleve Amish på, når man er i USA.
Lancaster County, Pennsylvania ligger ca. 240 km fra New York City, og der findes flere én-dagsture fra New York.

Amish lancaster Pennsylvania

Det er muligt at se husene udefra, at besøge laderne, se en skole, et smedeværksted og købe kunsthåndværk.

Ture fra New York City : https://www.viator.com/New-York-City-tourism/Amish-Country-Tours-from-New-York-City/d687-t7193

Du kan også se Lancaster County oppe fra en luftballon: https://www.viator.com/tours/Lancaster/Lancaster-County-Hot-Air-Balloon-Ride/d24305-12419P1

Man kan også tage af sted på egen hånd, og så tage på en af de mange guidede ture når man kommer dertil. https://www.amishvillage.com/our-amish-village/

Se andre muligheder her: http://www.visitlancasterpa.net/Lancaster-County/Amish-Attractions/

Vær opmærksom på at det ikke er velanset at tage billeder af Amish befolkningen, så spørg altid først inden du tager et billede.

 

 

Tags

Lignende artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Close