Dyreliv

Hvidhovedet havørn

USA’s nationalsymbol

Siden 20. juni 1782 har den hvidhovedet havørn været USA’s nationalsymbol. Havørnen blev efter sigende valgt på grund af dens lange levetid, dens enorme styrke, dens majestætiske ydre og at den kun, troede man, lever i Amerika.
Ørnen er afbilledet på USA’s officielle segl, præsidentens segl og på amerikanske mønter og dollarsedler.

segl

Den amerikanske ørn

Hvidhovedet havørn er en imponerende stor rovfugl. Den har en mørk krop, gult næb og fødder, og hvidt hoved og hvid hale. Den lever kun i Nordamerika, hvor den og kongeørnen er de eneste to vilde ørnearter.

Udrydningstruet

Da de første europæiske nybyggere kom til USA, anslås det, at der var over en halv million hvidhovedet havørne. Dette tal faldt dog drastisk. Ørnene tog sig lystigt af både fisk og afgrøder, så de blev betragtet som skadedyr, og blev derfor jagtet intensivt af befolkningen. Samtidig betød brugen af pesticider i landbruget også, at langt færre ørne overlevede. Konsekvensen af dette blev, at ørnen var meget tæt på udryddelse. I 1963 var der således kun 417 par tilbage i hele USA. Man igangsatte en stor redningsindsats, og i dag nærmer bestanden sig 10.000. Den amerikanske ørn er derfor fjernet fra listen over truede fuglearter.

havørn

Den hvidhovedet havørn lever hovedsageligt af fisk og andefugle. Ørnene er i stand til at trække selv store fisk op af vandet. Hvis muligheden byder sig, kan ørnene også godt spise ådsler.

Hvis man gerne vil se en hvidhovedet havørn på sin USA-ferie, så skal man primært holde udkig omkring kystområderne og de store søer og floder, da det er her de holder til.

Halvdelen af alle de hvidhovedet ørne lever i Alaska. Langs Chilkat River i byen Haines vil der i vintermånederne være særdeles gode chancer for at se dem. Andre stater så som Californien, Oregon, Iowa, Minnesota, Texas, Nebraska, Washington og Illinois, er også gode, hvis man vil spotte ørne.
Tidlig morgen og sen eftermiddag er de bedste tidspunkter for ørne-spotting.

Tags

Lignende artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Close