AttraktionerSeværdigheder

Wall Street-tyren

Charging Bull

På Manhattans sydspids, 5 minutters gå gang fra Wall Street, står Wall Street tyren, eller Charging Bull som er dens officielle navn. Tyren er en bronze skulptur, der står midt i New Yorks Financial District.

En gave i natten

Tyren blev skabt af kunstneren Arturo Di Modica i 1987 efter et krak på Wall Street, som en gave til New York’erne. Skulpturen skal symbolisere Wall Streets beslutsomhed efter krakket, hvor det lykkedes at vende forstærket tilbage. Den 15. december 1989 blev den flyttet fra dens oprindelige beliggenhed til den nuværende placering i finansområdet. Flytningen skete med lastbil og kran i nattens mulm og mørke.
Da skulpturen var blevet opstillet uden tilladelse, varede det ikke længe før den blev fjernet af bystyret. I mellemtiden var den dog blevet vældig populær, og efter talrige protester gav bystyret efter og tyren fik lov til at blive.

Symbol på kapitalisme

I dag er tyren en af New Yorks mest kendte og elskede vartegn. Skulpturen er i dag et symbol på amerikansk kapitalisme. Bronze tyren er stadig ejet af kunstneren.

Gnid tyren

Det siges at bringe økonomisk held hvis man gnider tyren på testiklerne, så det er ikke sjældent man ser en børshandler eller investor komme et smut forbi, hvis de da ellers kan komme til for de mange turister, der ønsker at få taget et billede med verdens nok mest kendte tyr.

wall street tyr testikler

Wall Street tyren
Broadway & Morris St
New York, New York 10004

Tags

Lignende artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Close