Grand Canyon National Park

Grand Canyon National Park

Grand Canyon – ældste nationalpark i USA

Grand Canyon National Park er én af de ældste nationalparker i USA. Parken ligger i det nordlige Arizona, og har officielt været en nationalpark siden 1919. Grand Canyon National Park har årligt 6 millioner besøgende, og er dermed den 2. mest besøgte nationalpark i USA.
Parken har et areal på omkring 4.900 km², hvilket i dansk målestok svarer til Fyn, Lolland og Falster tilsammen.

Verdens største naturlige underværk

Inde i parken ligger kløften Grand Canyon. Kløften, der er lavet over 2 milliarder år, er skabt af Colorado Rivers massive vandmasser. Floden udspringer i Rocky Mountains og løber 2700 km til den Californiske Golf i Mexico. Med tiden har Colorado River gravet sig længere og længere ned i klipperne, så man i dag kan se klippelag på klippelag. Kløftens fantastiske farver og former er ikke noget der kan forklares, det skal ses!
Grand Canyon regnes for at være et af verdens største naturlige underværker. Kløften er 1,6 km dyb, 30 km bred og 446 km lang.

udsigt grand canyon

Højsæson

Langt de fleste besøgende, 9 ud af 10 besøger den lettilgængelige sydlige del, South Rim, der har åbent døgnet rundt, året rundt. Her kører også gratis shuttle busser i perioden midt marts – midt oktober.
North Rim er lidt mindre tilgængelig, men ligger højere og er dermed også køligere. Her er åbent i perioden midt maj-midt oktober.

Der er gerne omkring 38 grader i kløften om sommeren, der er parkens højsæson. Størstedelen af parkens besøgende kommer i juli og august. Hvis man i stedet kommer forår (marts-maj) eller efterår (september-november), slipper man for den værste varme, og der er langt færre besøgende. I perioden fra juli til september er der desuden stor risiko for tordenvejr. Selvom det er en helt spektakulær oplevelse at se lyn og torden over kløften, så er det naturlig også ret farligt. Så man skal huske at tage sine forholdsregler.

Colorado river

Gratis shuttlebus

Man må gerne køre ind i parken med sin egen bil, man må dog ikke selv køre på vejen Hermit Road, der ligger på South Rim. I stedet kører der på denne vej gratis shuttle busser, som stopper ved ni spektakulære udsigtspunkter, hvor man kan hoppe af og på som man lyster. Der er mellem 1-3 km mellem hvert stop, så hvis man vil røre sig lidt, kan man også bare gå langs vejen i stedet. Husk altid at blive på stierne, det sker desværre lidt for ofte, at folk falder ned og dør i deres jagt på et særligt godt selfie.

Gå ned i kløften

Hvis man ikke vil nøjes med at se Grand Canyon fra oven, kan man også vandre ned i kløften. Der er mange gode vandreture i Grand Canyon, i mange slags niveauer og længde. Den mest populære sti er Bright Angel Trail. Vil man vandre ned i kløften, skal man dog være i god fysisk form. Hvis man ikke vil gå afsted alene, så findes der også flere arrangerede ture man kan tage med på.
En tommelfingerregel siger at man skal beregne dobbelt så lang tid om at gå op som at gå ned. Det tager omkring 3-5 timer at gå ned og 5-7 timer at gå op.

Det er vigtigt ikke at undervurdere varmen! Det kan ikke siges for ofte; Medbring RIGELIGT vand. Gerne 4 liter. Temperaturen i bunden af kløften er 5-10 grader højere end på toppen, så er du af sted om sommeren, bliver det altså meget varmt.

Det er ikke tilladt at campere på kløftens bund uden forudgående tilladelse.

Bil, bus, cykel eller helikopter

Der er flere måder at besøge Grand Canyon på. Det er naturligvis oplagt at man er i bil. Så kan man også afsætte flere dage til besøget. Er man ude i god tid, er der flere muligheder for at overnatte i parken. (Læs mere her).
Derudover er der også flere 1 dags busture til Grand Canyon fra eksempelvis Las Vegas og Phoenix. Der også er flere helikopterselskaber, der dagligt flyver over Grand Canyon, og ofte lander nede i kløften, hvor man har mulighed for at få en lille frokost. Så alt efter hvad man har lyst, og hvor lang tid man vil bruge, er der utallige muligheder for et godt besøg i Grand Canyon.

Grand canyon solopgang

Det koster $30 for en bil inkl. passagerer at komme ind i parken. Kommer man i bus, til fods eller cykel, koster det $15 per person.

https://www.nps.gov/grca/index.htm

Læs mere om overnatningssteder i Grand Canyon her.

Gå ikke glip af Grand Canyon Skywalk.

Tags

Lignende artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Close